FAQ HeatBrain NL

 • Voor wie is deze dienst bedoeld?
  De missie van HeatBrain is om gemeenten en woningcorporaties te ondersteunen in de transitie naar duurzame woningen. Binnen deze transitie kunnen ook energieloketten en commerciële partijen een rol spelen. 

 • Wat houdt deze dienst precies in?
  HeatBrain wordt ingezet om op grote schaal isolatiekansen van woningen in kaart te brengen. De isolatiekwaliteit van woningen wordt bepaald aan de hand van warmtebeelden. Deze warmtebeelden worden ingewonnen door een geavanceerde auto, uitgerust met een infraroodcamera. De gemeente ontvangt vervolgens actiegerichte adviesrapporten voor iedere bewoner van de gescande wijk. Woningcorporaties ontvangen een analyse van de isolatiekwaliteit van hun woningen, inclusief een excelsheet met de gebreken per adres.

 • Wat zijn de voordelen van deze dienst?
  Gemeenten en woningcorporaties krijgen te maken met steeds strengere duurzaamheidseisen. HeatBrain wordt toegepast op grote schaal waardoor er grof kan worden bespaard op energieverbruik en dus ook op kosten en CO2 uitstoot (hiervan worden ook schattingen gegeven in de rapportage). Verder zijn de adviesrapporten tot wel 80% goedkoper dan via traditioneel thermografisch onderzoek. HeatBrain levert een belangrijke stap op weg naar een aardgasvrije toekomst.

 • Wat onderscheidt deze dienst van andere aanbieders?
  HeatBrain is gebaseerd op de allernieuwste kunstmatige intelligentietechnieken waardoor grote hoeveelheden data in recordtempo worden verwerkt. Dit maakt het in tegenstelling tot de meeste andere aanbieders betaalbaar om grote hoeveelheden woningen te analyseren. 

 • Welke typen woningen kunnen worden gescand?
  Rijtjeswoningen, 2-onder-1-kap woningen, vrijstaande huizen en appartementen kunnen allemaal gescand worden. Een voorwaarde is dat ze een goed zichtbare gevel hebben vanaf de openbare weg. Op dit moment is het nog niet mogelijk om flatwoningen te scannen.

 • Kunnen de resultaten van verschillende wijken binnen een gemeente met elkaar worden vergeleken?
  Ja, dat is mogelijk. Indien we al andere wijken binnen de gemeente hebben gescand, leveren we standaard een vergelijkingsanalyse mee.

 • Wat kost deze dienst?
  De kosten zijn afhankelijk van het aantal woningen dat gescand moet worden.

 • Is er een korting van toepassing op groepsaanvragen?
  Indien je met drie of meer partijen een aanvraag wilt indienen, neem dan contact met ons op via info@sobolt.com. We kunnen dan een gereduceerd tarief aanbieden.

 • Kan er rekening worden gehouden met specifieke wensen met betrekking tot de inhoud van de rapportage?
  Wij denken graag mee over hoe wij de rapportage kunnen laten aansluiten op jouw behoeften. Neem voor specifieke wensen contact met ons op via info@sobolt.com

 • Wordt deze dienst het hele jaar door aangeboden?
  Voor thermografisch onderzoek zijn wij afhankelijk van het weer. Het moet buiten namelijk koud genoeg zijn om onnodig warmteverlies voldoende zichtbaar te maken in de warmtebeelden. Om die reden kunnen er alleen scans worden uitgevoerd van november t/m maart. Voor aanvragen die worden ingediend in de periode van maart t/m oktober moet er worden gewacht tot het volgende thermografieseizoen.

 • Op welke termijn wordt de dienst geleverd?
  Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder het aantal woningen dat gescand moet worden. Indien je een aanvraag indient in de periode van oktober t/m februari dan streven wij ernaar om binnen een maand de rapportage op te leveren. Mocht er onverhoopt vertraging optreden dan wordt je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

 • Hoe betrouwbaar zijn de resultaten?
  De resultaten zijn zeer betrouwbaar. Echter, thermografisch onderzoek is geen exacte wetenschap. Bij twijfel over een resultaat kan enkel nader bouwkundig onderzoek uitsluitsel geven.

 

 • Wat is de belangrijkste techniek achter HeatBrain?
  HeatBrain maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de warmtebeelden te interpreteren. Het door Sobolt ontworpen deep learning model is gepatenteerd en heeft de afgelopen jaren kunnen leren van tienduizenden warmtebeelden. Hierdoor doet onze techniek niet onder aan een gecertificeerd thermograaf.

 • Is het mogelijk om de ruwe data op te vragen?
  In overleg met ons is het mogelijk om de onverwerkte warmtebeelden op te vragen. Heb je hier vragen over, neem dan contact met ons op via info@sobolt.com.

 • Waar kan ik terecht met technische vragen over het rapport?
  Je kunt voor alle vragen contact met ons opnemen via info@sobolt.com.

 • Waar kan ik terecht als er iets niet in orde is met mijn levering?
  Neem direct contact met ons op via info@sobolt.com, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen.