Luchtvervuiling in Amsterdam met OMI + TROPOMI

Luchtvervuiling in Amsterdam met OMI + TROPOMI

Luchtvervuiling in Amsterdam met OMI + TROPOMI

Banner_Sobolt

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlijden jaarlijks tien- tot vijftienduizend mensen in Nederland als gevolg van geluid- of luchtvervuiling. Vooral in en rondom Amsterdam zijn de gezondheidsrisico’s groot.

Op het moment is het beste satelliet instrument voor het meten van luchtkwaliteit het Nederlandse TROPOMI instrument, wat gelanceerd is bij het European Space Agency in 2017. Met 7 km x 3,5 km heeft dit instrument een ruim zes keer zo hoge spatiële resolutie als zijn voorganger, het OMI instrument. Een van de belangrijkste aspecten van luchtvervuiling vermindering is onderzoeken welk beleid het meest effectief is in het controleren van uitstoot in de atmosfeer. Dit kan bereikt worden aan de hand van trend monitoring. Helaas is hoge-resolutie satelliet data pas sinds recentelijk beschikbaar, waardoor een gedetailleerde trendanalyse op regionaal niveau voor 2017 niet mogelijk is.Bijzondere projecten ontstaan samenDe wetenschapper in ons wilde de oude OMI data extra waarde geven.


Slimme algoritmen maken het mogelijk om meer uit TROPOMI te halen .


De eerste serie resultaten met vervuiling door de tijd in bijna 500 steden.

De afgelopen periode heeft Sobolt, gesteund door het Copernicus Incubation Programma, deep learning toegepast om de historische OMI data om te zetten in dezelfde resolutie als de TROPOMI data. Met deze verbeterde OMI observaties kunnen nieuwe trends en patronen in luchtvervuiling worden geïdentificeerd. De kunstmatig verbeterde OMI data werd gevalideerd aan de hand van echte TROPOMI data door onderzoekers van Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam. De verbeterde data representeert realistische luchtkwaliteit data met een vergelijkbare resolutie als de TROPOMI data.

Meer zien? Bezoek www.sobolt.com/airquality