Impact van EPBD op duurzaam bouwen

Wist je dat gebouwen de grootste energieverbruiker zijn in Europa? Woningen en andere gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik (in Nederland is dit minder). De Europese Commissie wil de energieprestatie van gebouwen verbeteren. Helpt de herziene richtlijn, EPBD (Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen)? Dit is een update om gebouwen ‘on track’ te houden voor een ‘zero-emission building’ (ZEB) in 2050. Nederland moet voor de zomer van 2026 veel onderdelen van deze richtlijn hebben gerealiseerd. Wat houdt dat in?

  • Nieuwbouw naar ZEB

Van BENG naar ZEB. Emissievrije gebouwen worden de nieuwe standaard voor nieuwe gebouwen en vervangen daarmee de BENG-eisen. Vanaf 1 januari 2028 geldt voor nieuwe overheidsgebouwen en vanaf 2030 ook voor alle andere nieuwe gebouwen dat zij geen emissies uit fossiele brandstoffen mogen uitstoten.

  • Renovatie slechtste gebouwen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen residentiële (woningen) en niet-residentiële (utiliteit) gebouwen. Lidstaten moeten een eigen traject introduceren om het gemiddelde energieverbruik van de woningvoorraad te verlagen. Het gaat om een vermindering van 16% in 2030 en 20 tot 22% in 2035 (t.o.v. 2020). Hierbij zal meer dan de helft van de afname moeten worden bereikt door de renovatie van de slechtst presterende woningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld energiearmoede en kwetsbare huishoudens. Er zijn uitzonderingen voor monumenten en tijdelijke woningen. Er komen geen renovatieverplichtingen voor woningeigenaren. Wat betreft renovatie van de utiliteitsgebouwen moeten in 2030 16% en in 2033 26% (t.o.v 2020) de slechts presterende gebouwen worden aangepakt.

  • Energielabels

De energielabelklassen worden niet Europees geharmoniseerd. Nederland houdt de klassen A t/m G, maar ze krijgen een andere betekenis. Energielabel A komt gelijk te staan aan een ZEB (zero-emission building). In 2030 zal de bestaande klasse A+ verdwijnen. Er bestaat de mogelijkheid om de klasse A0 toe te voegen voor emissievrije gebouwen. Energielabels blijven 10 jaar geldig & monumenten worden ook labelplichtig.

  • Alle nieuwe gebouwen “zonneklaar”

Nieuwe gebouwen moeten “zonne-klaar” zijn, dus de dakconstructie moet stevig genoeg zijn om PV te dragen. Daarnaast moeten bij grote renovaties van publieke gebouwen en parkeerterreinen (meer dan 250 m2) zonnepanelen worden aangelegd.

  • Introductie Building Renovation Passport

Er komt een Building Renovation Passport die bewoners gaat helpen bij het renoveren van hun woning. Deze wordt samen met het energielabel opgesteld. Dit moet een ‘on-site’ visit zijn

  • One-stop shops

Landen moeten verplicht "one-stop shops" hebben waar huishoudens en het MKB informatie kunnen inwinnen. Waar & wanneer een one-stop shop?

  • per 80.000 inwoners;
  • per regio;
  • in gebieden waar de gemiddelde leeftijd van gebouwen hoger ligt dan het landelijk gemiddelde;
  • in gebieden waar een renovatieprogramma wordt gedraaid;
  • op een locatie waarbij de reistijd in minder dan 90 minuten te bereiken is (met elk beschikbaar lokaal transportmiddel).

De one-stop shop geeft onafhankelijk advies. Het online energieloket is dus niet meer voldoende 😉

  • Uitfasering warmtebronnen op fossiele brandstoffen

Subsidies voor fossiele brandstofinstallaties zoals cv-ketels zijn niet meer toegestaan vanaf 2025, met uitzondering van hybride warmtesystemen. Vanaf 2040 moet het volledig uitgefaseerd zijn.

Wow.. dat zijn wel een aantal veranderingen. Misschien had je deze al scherp? Samen staan we voor een grote uitdaging met hernieuwde kaders. De aanscherping van de EPBD vraagt om innovatieve oplossingen & technologieën. Heb je hier ideeën bij? Laat het Gijs-Jan weten en mail naar g.groeneveld@sobolt.com.

Reacties zijn gesloten.