Interview: Mees Fröberg – 5 jaar Sobolteer

Ooit begonnen als stagiair, inmiddels een meester in Artificial Intelligence en 5 jaar een actieve Sobolteer: ontmoet Mees Fröberg.

Waar houd je je dagelijks mee bezig?
“In mijn dagelijks leven houd ik me voornamelijk bezig met software ontwikkelen voor innovaties en applicaties. Ik focus me op de technische kant, help bij het aansturen van de 30MHz servicesgroep en bij het maken van beslissingen en doelstellingen formuleren per sprint.”

Wat was een memorabel moment uit de afgelopen 5 jaar?
(Met een grote glimlach:) “Samen met Myrthe en Lars naar Iowa, USA. Het was heel gaaf om de mensen daar te leren kennen; we werkten altijd op (grote) afstand met elkaar samen, maar nu zagen we elkaar in levende lijve en leerden elkaar nog beter kennen. De installatie van het 30MHz-systeem was tof! Het is met succes ontvangen en lokale gebruikt voor aardbeienonderzoek."

Waar was je liever niet bij geweest? Je hoeft geen namen te noemen 😉
“Dit gaat heel ver terug… ik was net begonnen bij Sobolt, waarbij ik veranderingen in afbeeldingen met AI detecteerde. Er ontstonden ideeën om dat te combineren met de detectie van schade of verval aan bruggen. Echter, dat ging heel langzaam en daardoor moeizaam te combineren met afstuderen. Na m’n studie ging ik fulltime aan de slag, maar ik was er nog steeds mee bezig. Het kwam gewoon niet lekker van de grond. Ik voel me er ook een beetje schuldig over… eigenlijk had ik dit liever over willen slaan in mijn carrière als Sobolteer ;-)”

Welk product vervult jou van fierheid?
“Ik ben erg trots op Zonnedakje. De opdracht was om het AI-model stabieler te maken, omdat het maken van nieuwe analyses tijdrovend was. Dit hebben we sterk verbeterd en ik ben er trots op dat ik aan deze basis bijgedragen heb. Voor mijn gevoel ging Zonnedakje daarna bergopwaarts en is slim doorontwikkeld.”

Wat wordt de doorbraak-applicatie de komende periode/5 jaar?
Antwoord 1: “Een verdere doorbraak van het platform van 30MHz, zie ik als een grote mogelijkheid. Het is ambitieus, maar als het van de grond komt, denk ik dat het een doorbraak kan zijn in de horti-sector. Deze sector heeft de behoefte alles eenvoudig & direct te kunnen monitoren in de kassen. Alle applicaties die we gebouwd hebben, worden daarin gecombineerd tot een krachtige tool. In mijn visie heeft dat heel veel potentie.”

Antwoord 2: “Één van de innovaties waar we mee bezig zijn is de CO2 optimizer applicatie, waarmee je de CO2 in je kas kunt optimaliseren door te monitoren hoe de opname van CO2 door planten de groei beïnvloedt en welke kosten hierbij komen kijken. Er zijn nog weinig platforms die dit bieden en ik hoop dat we dit beter in kaart kunnen brengen en er ook goede adviezen bij kunnen geven om een goede impact te maken op het milieu. Daar word ik heel enthousiast van!”

Wil jij net als Mees bijdragen aan slimme applicaties en het verschil maken? Check de vacatures en laat van je horen.


Reacties zijn gesloten.