Gemeenten gestart met Nationaal Isolatieprogramma’s

De overheid heeft het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) opgezet om gemeenten te helpen bij het isoleren van woningen. Per 18 september hebben 194 gemeenten de aanvraag ingediend. Volgens het RVO is er op dit moment nog 54% (€ 165.588.201) budget beschikbaar. Sommige gemeenten zitten voor de isolatieacties nog aan de tekentafel. Binnen de maatregelen vallen voornamelijk het vervangen van glas (HR++), vloer/bodemisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en installatie van warmtepompen.


Aanpak natuurinclusief isoleren
Spouwmuurisolatie? Kan dat nog wel? Bij spouwmuurisolatie moet namelijk rekening worden gehouden met beschermde vogels en vleermuizen. Gebouweigenaren moeten hiervoor in de meeste gevallen een ontheffing aanvragen op de Wet natuurbescherming. Dit kan ook via een gemeentelijk soortenmanagementplan (SMP). De meeste gemeenten hebben nog geen gebiedsontheffing via een SMP. Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de aanpak natuurinclusief isoleren met handvatten en vervolgstappen. Er is nog geen inhoudelijke update over de regeling natuurinclusief isoleren, maar in de brief staat wel dat de regeling in november van dit jaar open gaat. Lees hier meer over de uitspraak van de Raad van State en het advies van de VNG.

Deadline
Gemeenten hebben nog 1 maand de tijd om het plan van aanpak voor de aanvraag van de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie in te dienen. Deadline is woensdag 1 november. Hoe ver is jouw gemeente?

NIP Isolatie Programma’s
Gemeenten stellen zelf een NIP Isolatie Programma samen. Wij leveren complete oplossingen met gegarandeerde resultaten. Met een handig vouchersysteem (ook voor doe-het-zelf), (lokale) uitvoeringspartners en een fijne helpdesk pakken we samen energiebesparing aan. Met NIP Isolatie Programma's ontzorgen we de lokale aanpak. Meer weten?

Reacties zijn gesloten.