Nieuwsuur commotie?

De energietransitie is een hele opgave. Dit werd gisteren weer even duidelijk. Hoe organiseren lokale en regionale overheden energiebesparingsprogramma’s? ‘Met moeite’ zo blijkt. Er is (te) weinig eigen personeel en expertise in huis. Gevolg? Commerciële adviesbureaus worden ingeschakeld en fungeren als ambtenaar. Nieuwsuur verrichtte de afgelopen maanden onderzoek bij 20 gemeenten & alle provincies. Behoorlijk geschokt keken wij naar de uitzending waarin zowel de beleidsissues als enkele uitwassen bij de implementatie aan het licht werden gebracht.Verborgen verdienmodellen en op z’n minst bijzondere tenderpraktijken blijken aan de orde van de dag. Zelf zien we wel eens tenderteksten geschreven door adviesbureaus die vervolgens zelf op de opdracht kunnen inschrijven.

Dit roept een aantal vragen op bij klantorganisaties, zo blijkt vandaag. Tijd voor klare taal en wat uitleg over hoe wij in de wedstrijd zitten. Voor het leesgemak in vraag & antwoord stijl:

  1. Schrijft Sobolt mee aan tenderuitvragen waar ze zelf op inschrijft / meedoet? NEE. Wij zijn alleen een uitvoeringspartner voor lokale en regionale overheden. Beleid maken en tenders opstellen hoort ‘publiek’ te zijn.
  2. Maakt Sobolt geen gebruik van haar adviespositie door ‘handig’ door te verwijzen met een vergoeding van leveranciers? NEE. Wij zijn 100% onafhankelijk. Een kickbackfee van leveranciers (bijv. bij installatie van zonnepanelen) is niet van toepassing bij de advisering van burgers. Partijen die dat wel doen, zijn vaak te goeder trouw, maar dienen deze werkwijze natuurlijk wel expliciet te melden
  3. Voert Sobolt zelf soms isolatiemaatregelen uit na eigen advies in opdracht van overheden? JA. Maar alleen als dit onderdeel is van de opdracht van deze gemeente, regio of provincie. Bijvoorbeeld in het kader van de aanpak energiearmoede gaan advies en installatie van kleine maatregelen vaak veel effectiever in 1 hand/opdracht. Geen verborgen inkomsten.

Vragen? Benieuwd naar het grondige onderzoek van Nieuwsuur en kijken wat er gaande is? Check onderstaande linkjes.

Reacties zijn gesloten.