Wie inspireert ons? 10x uitgelicht

Waar kom jij je bed voor uit? Inspiratie is de drijvende kracht van creativiteit, vooruitgang & innovatie. Het zorgt voor motivatie om onze doelen te bereiken. Dit geeft ons moed om risico’s te nemen en obstakels te overwinnen. Inspiratie kan uit verschillende bronnen komen. Wie inspireert ons om de energietransitie te versnellen en de wereld een stukje leefbaarder te maken?

  1. Tony Chocolonely
Wie houdt er niet van chocolade? 😉 Tony Chocolonely is opgericht met als doel een einde te maken aan de slavernij en kinderarbeid in de cacao-industrie. Dit doen zij door middel van eerlijke handel, traceerbaarheid en transparantie. Verder wordt er geïnvesteerd om hun verpakkingen te verduurzamen en sporen ze hun klanten aan om te recyclen. Net zoals Tony Chocolonely willen wij impact maken. Wij richten ons niet op slavernij en kinderarbeid, maar wel op een duurzame toekomst voor volgende generaties.
  1. OpenAI
Tijd tekort? Inspiratieloos? Of weinig creativiteit? Tegenwoordig gebruik je gewoon Chat GPT. OpenAI heeft deze AI-chatbot ontwikkeld en deze is binnen een mum van tijd over de hele wereld bekend geworden. Je hoeft een simpel command te typen en ChatGPT genereert een speech, verslag, samenvatting of een plan van aanpak. Daarnaast is het ook mogelijk om afbeeldingen te laten genereren met een simpele beschrijving van een paar woorden. Ook al staat het nog in de kinderschoenen, OpenAI heeft laten zien wat de impact en mogelijkheden zijn van AI. Lees ook onze eerdere artikel: ‘Gebruik ChatGPT om sneller te verduurzamen’.
  1. De Vegetarische Slager
De gemiddelde Nederland eet zo’n 76 kg vlees per jaar. Daarbij is vlees verantwoordelijk voor 40% van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Kan dit niet anders? De Vegetarische Slager heeft bewezen dat er een schoner alternatief is voor vlees. Zij produceren vleesalternatieven die zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten, dit helpt de milieu-impact van vleesconsumptie te verminderen en het welzijn van het dier te bevorderen. De productie van hun ‘vleesch’ vereist aanzienlijk minder water, land en energie dan de traditionele veeteelt. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2, CH4 & N2O. Verder zetten ze zich in om consumenten voor te lichten over de voordelen van plantaardige vleesalternatieven
  1. Greta Thunberg
Je mag van haar vinden wat je wilt, maar 1 ding is zeker: lef heeft ze! Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactivist die alle ogen wilt richten op klimaatverandering. Nog maar 20 jaren jong, maar het is haar gelukt om de aandacht van de hele wereld te trekken. Hoe? Door onder andere elke dag bij het Zweedse parlement te protesteren. Stel een doel waarin je gelooft + een dosis doorzettingsvermogen, dan kan je enorm veel bereiken. Er wordt niet voor niks gezegd: de aanhouder wint.
  1. Netflix

Een avondje film kijken of een serie bingewatchen? Oftewel ‘netflixen’. Netflix en duurzaamheid? Een bewoonbare wereld is nodig als je de mens wil entertainen. Met meer dan 220 miljoen abonnees heeft Netflix een enorme reikwijdte. Dit gebruiken ze onder andere om abonnees duidelijk te maken welke problemen er vandaag de dag spelen en wat er tegen te doen is. Daarnaast compenseren zij voor de uitstoot die ontstaat bij de filmproducties. Zo is hun netto voetafdruk bijna 0 in 2022. Indrukwekkend.

  1. Energieklussers met passie
Klussers zijn er op elk vlak en kunnen aan veel dingen meehelpen. Één van deze dingen is het verduurzamen van huizen, winkels en kantoren. Natuurlijk heeft niet iedereen 2 rechterhanden of heeft er tijd voor. In deze sector bereik je alleen iets als je je handen uit de mouwen steekt. Het is belangrijk om mensen die zelf niet bij machte zijn een handje te helpen. De motivatie en energie die wij, klussers, krijgen als bewoners hun dankbaarheid uiten en wij zien dat hun leefsituatie is verbeterd kan nergens tegenop!
  1. Innocent
“We maken kleine drankjes en hebben grote dromen.” Hoe kan je mensen aansporen iets goeds te doen voor zichzelf, de gemeenschap of de wereld? Door het makkelijker te maken! Dit is precies de visie waar Innocent uit is ontstaan. Dit doen zij onder andere door duurzame en ethische bronnen te gebruiken, hun impact op het milieu te verminderen en terug te geven aan de gemeenschap. Zo wordt er hedendaags meegewerkt aan bebossings- en boomgaardprojecten om de CO2 uit de atmosfeer te op te nemen.
  1. Tesla
Elon Musk heeft lef en is wat gek. Als er echter een bedrijf is welk een hele industrie heeft veranderd, dan is dat Tesla wel. Tesla heeft laten zien dat het mogelijk is om in te stromen in een moeilijk betreedbare sector. Wie had er 10 jaar geleden gedacht dat het tegenwoordig mogelijk is om een voertuig zelf te laten rijden? Om dit te behalen zijn grenzen verlegd en geen idee is te gek. Daarom zijn ze niet gestopt bij voertuigen, maar zijn ze ook bezig met duurzame energieopwekking en -opslag. De aanwezigheid van AI speelt een grote rol. Deze aspecten maken Tesla een grote speler op gebied van duurzaamheid en innovatie.
  1. Forest Green Rovers
Voetbal is een miljarden industrie. Duurzaamheid en voetbal? Dit zijn 2 termen die je nog niet vaak samen ziet. Voor Forest Green Rovers is dat anders. Ze zijn niet alleen de enige vegan voetbalclub, maar proberen grenzen te verleggen met betrekking tot duurzaamheid in het voetbal. Van zonnepanelen tot recycling tot groepsvervoer voor fans. Alle aspecten worden meegenomen om hun emissies te verlagen. Hierbij wordt er actief bijgehouden hoeveel CO2 zij uitstoten en hoe ze dit gaan terugdringen. Hun doel is om in 2030 50% uit te stoten van wat ze in 2018 hebben gedaan. Het is dan ook meer dan terecht dat ze in 2017 zijn uitgeroepen tot de groenste voetbalclub. Is dit geen inspiratie? Zullen FC Barcelona en Ajax snel volgen? 😉
  1. De Correspondent
Wat krijg je als je mensen laat meebeslissen over de informatie die in het nieuws terecht komt? Onbetrouwbaar nieuws? Stereotypen? Vooroordelen? De Correspondent laat zien dat dit zeker niet het geval is. Met hun visie gaan ze in op het fundamentele nieuws en laten ze de sensatie achterwege in tegenstelling tot het traditionele nieuws. Zij benoemen niet alleen wat de problemen zijn, maar geven ook aan wat eraan gedaan kan worden. Transparantie is hierbij belangrijk, de onderzoeksvragen en verhaal ideeën worden openbaar gemaakt om feedback te krijgen. Hierdoor is nieuws ontstaan dat ingaat op de structurele ontwikkelingen in de samenleving en niet het ‘schokkende’ wat is gebeurd op een dag. Gaaf!

Iets wat bij elk van deze inspirators terugkomt is dat zij een visie hebben die anders is dan de traditionele aanpak. Er is te zien dat in elke sector verbeteringen mogelijk zijn. Of het nou om software, vlees, energiearmoede of voetbal gaat, er is altijd iets wat beter/duurzamer/eerlijker kan. Deze inspiratiebronnen geven ons de drive om de energietransitie te versnellen. Door wie laat jij je inspireren en waar kom jij je bed vooruit? Laat het ons weten!

Reacties zijn gesloten.