Zonnestroom 2022: 5 inzichten

Het einde van 2022 is in zicht. De zon komt ook in 2023 weer op. Laten we dit natuurwonder maximaal benutten😉 Wat zijn de 5 zonnestroominzichten dit jaar? Tijdens de webinar vorige week gaven collega’s Otto & Annemarie samen met Omgevingsdienst IJmond inzicht in een aantal ‘zon op dak’ ontwikkelingen en het gebruik van Zonnedakje.

 1. Grote toename van het aantal zonne-energie daken
 2. Op basis van de luchtfoto’s van 2022 zijn er meer dan 100 gemeenten geanalyseerd. Er is een voorzichtige toename van het aantal benutte grote daken, ongeveer 14%. Solar op kleine daken (meestal particulieren) zit meer in een stroomversnelling met ongeveer 25% extra in 1 jaar.
 3. Significante toename geïnstalleerd vermogen
 4. In de figuur hieronder zie je een overzicht van het totaal geïnstalleerd vermogen in GWh 2021 vs 2022. “Waarom is deze toename groter dan het aantal zonnedaken?” Bij de belegging wordt de ruimte op de meeste grote daken nu maximaal benut.

  Bron: Zonnedakje

  Leuk om op gemeenteniveau uit te zoomen. Ondanks alle uitdagingen, zoals netcongestie is er veel progressie (zie onderstaande figuur). De positieve uitschieter is de gemeente Woudenberg.

  Bron: Zonnedakje

 5. Vanaf 1 januari 2025 afbouwen salderingsregeling
 6. Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je meestal terug aan het elektriciteitsnet. Dit maakt de aankoop van zonnepanelen interessant. Twee jaar later dan gepland, is onze centrale overheid van plan om de salderingsregeling af te bouwen. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Bron: Milieu Centraal
 7. Vanaf 2025 zijn zonnepanelen verplicht op grote bedrijfsdaken
 8. Wat betekent dit? Van data uit Zonnedakje is berekend dat in 2030 er circa 50 km2 aan grote daken geschikt zijn voor de opwek van zonne-energie. Dit heeft een maximale potentie van 4,5 TWh jaarlijkse opwek. Zie ook: “Zijn grote daken de energiecentrales van de toekomst?”
 9. Energieprijzen rijzen de pan uit
 10. Het kan niemand ontgaan zijn dat de energieprijzen de pan uitrijzen. Mede door de oorlog in Oekraïne. Deze stijgende gas & elektriciteitsprijzen hebben een stimulerende werking op de terugverdientijd van zonnestroominstallaties. Wij verwachten in 2023 weer een significante toename van het dakgebruik in Nederland voor solar toepassingen.

Meer weten? Neem contact op met Otto via o.fabius@sobolt.com.

Reacties zijn gesloten.