3-30-300 groene buurten regel

Klimaatactie in de taxi? Data-analyse leert dat armere wijken vaak relatief versteende wijken blijken (al wisten we dat al wel grotendeels). Minder toegang tot groen, parken & bomen voor armere bewoners is een treurige constatering. Nu zijn er altijd tegenkrachten, maar de data spreekt heldere taal. Stedelijk groen biedt een breed scala aan essentiële voordelen voor burgers. Hoe kan je als beleidsmaker hierop inspelen? De 3-30-300 regel?!

Klimaatadaptatie & welzijn hand in hand
Tijd is van essentieel belang bij het tegengaan van klimaatverandering. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot biedt het vastleggen van koolstof aanvullende strategieën. Bossen planten is 1 manier, bomen onderhouden in steden en dorpen misschien nog wel een betere omdat de waarde van bomen in de openbare ruimte veelkleurig is. Bomen hebben immers een bewezen positief effect op de gezondheid van mensen. Hoe gaat dat in z’n werk? Check de whitepaper van eerder dit jaar..

Groene wijken met de 3-30-300 regel
De 3-30-300 regel is bedoeld om steden gerichter te helpen vergroenen door het aanleggen van parken en boomrijke plekken in de gebouwde omgeving. Dit is mede bedacht door de in Wageningen opgeleide groen-expert Cecil Konijnendijk van den Bosch, nu directeur van het Nature Based Solutions Institute & Program Director (Master of Urban Forestry Leadership) aan de Universiteit van British Columbia in Canada.

  1. 3 bomen zichtbaar
  2. De 1ste regel is dat elke burger vanuit zijn huis minimaal 3 bomen (van behoorlijke omvang) moet kunnen zien. Recent onderzoek toont het belang aan van dichtbij, vooral zichtbaar, groen voor de geestelijke gezondheid en het welzijn.
  3. 30% bladerdek in elke buurt
  4. Op wijkniveau minimaal 30% bladerdek? Steden moeten eigenlijk streven naar een nog hogere bedekking. Studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen het stedelijk areaal en verkoeling, beter microklimaat, geestelijke & lichamelijke gezondheid en mogelijk verminderde luchtverontreiniging en lawaai. Wie wil dat nou niet?
  5. 300 meter van een park
  6. Binnen 300 meter of een veilige wandeling van 5 à 10 minuten moeten mensen toegang hebben tot een hoogwaardige groene ruimte waar je kunt recreëren. Dit wordt aanbevolen door het Europees Regionaal Bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie.

3x groene gemeente regels Bron: Nature Based Solutions Institute

Treetracker Plan
Treetracker Plan levert topinfo voor groene beleidsmakers in de Benelux. In steeds meer gemeenten zijn (digitale boomexperts) aan de slag om groene potentie te laten ontluiken. Meer weten? Download de factsheet of neem contact op met Dirk via d.vanriel@sobolt.com.

Reacties zijn gesloten.