RES regio’s ambitieus in hernieuwbare energie: 58 vs. 35 TWh

In 2019 is het Nederlandse Klimaatakkoord vastgesteld. Hierin is de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs opgenomen. In het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën (NP RES) als doel gesteld om 35 Terawattuur aan hernieuwbare elektriciteit op land op te wekken. Om dit doel te behalen heeft elk van de 30 RES regio’s een bod gedaan hoeveel de regio aan dit doel bij kan dragen. Bij elkaar hebben ze in de RES V1.0 plannen voor ruim 58 TWh extra aan duurzame energie op land. Ambitieus.

Zon op grote daken
Waar komt deze duurzame energie op land vandaan? Een deel komt in ieder geval van de zonne-energie van grote daken (>15 kWp). 22 van de 30 RES regio’s hebben zelfs een concreet doel geformuleerd voor zon op grote daken. Gemiddeld genomen is dit maar liefst 28,4% van het totale bod aan duurzame energie.

Voor 2 van de 30 regio’s heeft Sobolt met Zonnedakje een uitgebreide analyse gemaakt. Hoeveel zonne-energie is er opgewekt op grote daken in 2020 & 2021? Welk gat is er en welke eventuele versnelling is er mogelijk richting 2030?

Er is een stijgende opwekking van zonne-energie te zien, maar 2021 bracht onvoldoende voortgang in de meeste gemeenten. Om de ambities van de RES regio’s waar te maken komt Zonnedakje Campagne module eraan. Hiermee kunnen RES regio’s en gemeente(s) Zonnedakje nog beter inzetten om hun doelen te bereiken.

Meer inzicht in de voortgang van zonne-energie op grote daken? En meer middelen om de doelen van het klimaatakkoord in 2030 te halen? Neem contact op met Otto via o.fabius@sobolt.com o.fabius@sobolt.com.

Reacties zijn gesloten.