Domeinexperts * AI voor groen welzijn

In juni zal het Europees Parlement de nieuwe EU-wet voor natuurherstel bespreken. Dit als onderdeel van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030. Het voorstel weerspiegelt vele uitdagingen en waarden die dicht bij Sobolt staan, zoals het behoud en herstel van bedreigde ecosystemen. De huidige werkwijze van natuurmonitoring en -beheer vereisen nog steeds veel veldwerk. Ondanks de romantiek van buiten werken en één zijn met de natuur, zijn deze traditionele benaderingen vaak traag.

Gelukkig is gebleken dat kunstmatige intelligentie een sleutelrol kan spelen bij impactvolle oplossingen voor het bewaken van de natuur. In het laatste decennium zijn belangrijke applicaties ontwikkeld die gebruik maken van data verkregen door satellieten en vanuit de lucht. Hierdoor zijn ongekende inzichten van grote natuurgebieden mogelijk via een simpele laptop. Deze technieken zijn echter niet zonder beperkingen, waardoor ze niet geschikt zijn om alle facetten van een adequaat natuurbeheer aan te pakken. Een nieuw onderzoek van het European Forest Institute benadrukt de noodzaak van nieuwe technologieën om de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling te realiseren.

Hoe zien deze technologieën eruit? De richting van onderzoek lijkt te gaan naar het combineren van verschillende databronnen tot unieke oplossingen. In de IEEE GRSS data fusion contest 2022 is een specifieke track opgenomen, namelijk BNI: Brave New Ideas. Onderzoekers worden gestimuleerd om creatief te zijn en nieuwe manieren te vinden om data te combineren die op het 1ste gezicht niet veel met elkaar gemeen hebben. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van satellietbeelden en Light Detection and Ranging (LiDAR). Op deze manier haal je het beste uit 2 werelden. Satellietgegevens zijn optimaal omdat ze steeds toegankelijker worden en een hoge resolutie hebben, zodat vegetatie-indices voor grote gebieden vaak mogelijk zijn. Vanwege de aard van 2D-afbeeldingen houden ze echter geen rekening met volumetrische gegevens. Aan de andere kant is LiDAR onovertroffen voor het genereren van volumetrische kaarten, maar het staat bekend als luidruchtig en mist de rijke informatie die wordt geleverd door camera's en hyperspectrale sensoren. Door ze te combineren kunnen er Digital Elevation Models (DEM) (zie onderstaande afbeelding) worden gecreeërd. Niet alleen coole 3D-visualisaties, maar ook echt krachtige tools om te meten hoeveel onze bossen groeien en hoe ze veranderen. Bovendien kan DEM ook worden gecombineerd met andere databronnen, zoals heatmaps of kaarten met statistieken zoals de verspreiding van soorten (species distribution) om voorspellingen & trends verder uit te breiden. Daarnaast zijn de dalende kosten van technische hardware, zoals onbemande luchtvaartuigen (drones) een mooie bijkomstigheid. Drones hebben het vermogen om te vliegen en zelfs data onder boomkruinen te verzamelen. De hierboven genoemde beperkingen van AI zullen hierdoor snel vergeten worden.

De praktische uitdaging zit hem natuurlijk in het beschikken over de middelen & vaardigheden om al deze verschillende data te verzamelen en te verwerken. Sobolt heeft al een aantal jaar ervaring met creëren van unieke oplossingen die gebruikmaken satellietdata, drone beelden & LiDAR. Het benutten van deze technieken voor een optimale impact zit al sinds 2017 in ons DNA. Oftewel, klaar voor de volgende stap. Stay up-to-date voor de coolste groene oplossingen of boek een demo voor een voorproefje.Reacties zijn gesloten.