Fietspadvinder genomineerd voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs

Op 14 april is het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Bezoekers bepalen wie de Nationale Verkeersveligheidsprijs (NVVP) wint. Fietspadvinder is 1 van de 3 genomineerden. Waarom Fietspadvinder?

Fietsonveiligheid
Er is een toenemend aantal verkeersslachtoffers en verkeersdoden onder fietsers. Kenniscentrum VeiligheidNL concludeert dat het aantal fietsers dat de afgelopen 10 jaar bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt met bijna 1/3 is toegenomen. Dit zijn niet alleen ouderen, maar ook jongeren tussen de 12 & 17 jaar raakten de afgelopen jaren ernstig gewond bij ongelukken op de fiets. Dit kan echt zoveel beter! De Rijksoverheid heeft daarom ook als doel: 0 verkeersslachtoffers in 2050.

Joint development
Een veilige inrichting van wegen en fietspaden is een voorwaarde voor een veilige afwikkeling van het verkeer. Een veilig ingerichte weg kan ongevallen voorkomen en de letselernst van eventuele ongevallen beperken. Om de fietsinfrastructuur goed in kaart te brengen is Fietspadvinder ontwikkeld. Hoe? Zowel de fiets als berijder wordt voorzien van sensoren: LiDAR, GPS, accelerometers & camera’s. De verkregen data wordt verwerkt in een digitaal bestand, geanalyseerd met behulp van algoritmes en omgezet in veiligheidsscores. Zo krijg je een duidelijk beeld van het fietspad, obstakels en risico’s. Samen met gemeenten, BAM infra & Royal HaskoningDHV ontwikkelt Sobolt deze gave tooling om een veilige fietsinfrastructuur te creëren.

Nominatie
Om 11.00 vandaag vertellen Guido Vos (BAM infra) & Steven Bakker (Royal HaskoningDHV) tijdens een kennissessie over Fietspadvinder op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Nieuwsgierig? Kijk hier de intro video. Tip: begin vanaf minuut 1:10 om het stukje over Fietspadvinder te zien. Op naar minder fietsverkeerslachtoffers!

Reacties zijn gesloten.