Zelfs het IPCC-rapport zelf liep vertraging op

Voor de publicatie van de samenvatting van het 3e IPCC-rapport moeten vertegenwoordigers van alle regeringen instemmen. Deze besprekingen zijn meerdere dagen uitgelopen. Dit is misschien verklaarbaar omdat de belangen enorm zijn, maar is ook tekenend.. Wat is de uitkomst van het 3e klimaatrapport? Schijnt er toch licht aan de horizon? De simpele conclusie is: “Nu of nooit!”.

Om de wereld een kans te geven om de opwarming van de aarde te beperken moet de CO2-uitstoot vóór 2025 een piek hebben bereikt. In 2030 moet deze zijn gehalveerd en rond 2050 moet de uitstoot 0 zijn. Hoe gaan we dat bereiken? Wat voor invloed heeft dit op de economie?

Landgebruik
Hoe de mens omgaat met het land zorgt voor bijna 1/5 van de totale wereldwijde uitstoot. Denk hierbij aan ontbossing en de uitstoot van methaan en lachgas in de landbouw. Het groeien van (liefst reeds bestaande) bossen kan een grote bijdrage leveren. Voor de duidelijkheid, het planten van bomen kan lang niet genoeg compenseren ten opzichte van de aanhoudende uitstoot van fossiele brandstoffen.

Bron: IPCC-report Climate Change 2022 - Summary for policy makers

Gedragsverandering
Nieuw in dit rapport is dat gedragsverandering een belangrijke rol speelt in de vermindering van de uitstoot. De softere kant van het geheel. Denk hierbij aan:

  • Energie: besparen & meer duurzaam
  • Vervoer: pak de fiets ipv de auto
  • Levensstijl: minder vlees & zuivel (vegetarische of veganistische levensstijl)
  • Recycling & hergebruik: recyclen en bijv. dat t-shirt kan best nog wel een rondje mee

Innovatie
De uitstoot stijgt nog steeds. Dit komt door de blijvende groei van industrie, transport, energieproductie, landbouw en de gebouwde omgeving. Op dit moment heeft China de grootste uitstoot van de wereld, maar sinds 1850 tot 2019, staat de VS bovenaan. Doorbraaktechnologie is al decennia in de maak, maar komt langzamer door dan gedacht. Als gedreven technologiebedrijf zit techbelief in het Sobolt DNA. Teveel kaarten op zelfsturende innovatie zetten (b)lijkt een laat 20e eeuwse gedachte. Innovatie kan een groot deel van de oplossingen vormen met heldere normen.

3 op een rij

  • Rapport 1: Mensen zijn verantwoordelijk voor klimaatverandering, aarde is bijna 1,5 graad warmer dan in 1900
  • Rapport 2: Gevolgen van de opwarming van de aarde, extreme weersomstandigheden en het verdwijnen van de biodiversiteit
  • Rapport 3: Actie. Nu of nooit!

Dit was het 3e en laatste klimaatrapport voorlopig. Hier kunnen we mee aan de bak. Onnoemelijk veel discussies tussen wetenschappers wereldwijd hebben overeenstemming tot gevolg gekregen. Het is tijd voor actie.

Reacties zijn gesloten.