COP26 – 1,5 graden overleg

De thermometer van de klimaatcrisis blijft stijgen. Als we de handen ineenslaan, kunnen we de temperatuurstijging nog beperken. COP26, klimaatconferentie van de Verenigde Naties, kan hier een cruciale rol in spelen. De premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, lijkt het IPCC Klimaatrapport (AR6) nog niet te zijn vergeten. Voorafgaand aan de conferentie zegt hij:

“Om een betere toekomst voor onze kinderen en toekomstige generaties veilig te stellen, moeten landen in binnen- en buitenland dringend actie ondernemen om het tij tegen klimaatverandering te keren. We moeten dit moment met ambitie, moed en samenwerking aangrijpen, zodat we schoner kunnen herstellen, groener kunnen opbouwen en onze planeet kunnen herstellen.” - Bron: COP26 Explained

Waarom is het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5 graad zo belangrijk? Omdat bij een opwarming van 2 graden er namelijk sprake is van zeer ernstige gevolgen voor de mens & natuur:

  • Maar liefst 1/3 van de wereldbevolking zou regelmatig worden blootgesteld aan ernstige hitte. Ok, wat dan? Dit leidt tot gezondheidsproblemen en meer hitte gerelateerde sterfgevallen.
  • Bijna alle warme water koraalriffen worden vernietigd.
  • Het Arctische zee-ijs smelt minstens 1 zomer per decennia + de ernstige gevolgen voor de dieren en gemeenschappen die daar leven.
  • Er kan niet worden uitgesloten dat het verlies van de ijskappen in Groenland & Antarctica onomkeerbaar zijn. Dit zal leiden tot enkele meters zeespiegelstijging de aankomende decennia. - Bron: COP26 Explained
  • Et cetera.. Meer lezen? Climate change driving entire planet to dangerous 'tipping point‘

Wat moet er dus worden bereikt tijdens COP26? De doelstellingen luiden:

  1. Het beveiligen van het wereldwijde netto nulpunt tegen het midden van de eeuw en binnen de 1,5 graad Celsius blijven
  2. Aanpassingen voorbereiden om gemeenschappen en natuurlijke leefgebieden te beschermen
  3. Het mobiliseren van financiering
  4. Samenwerken om te leveren - Bron: COP26

Dit zijn mooie doelstellingen. Het blijft een giga-uitdaging blijft om met bijna 200 landen tot overeenstemming te komen. Greta Thunberg drukte dit op een ludieke wijze uit tijdens haar speech op de Youth4Climate Pre-COP26-bijeenkomst in Milaan: “Bla bla bla”. Ze heeft een punt, er wordt tijdens COP-vergaderingen veel geblablaat. In spanning wachten we af of onze wereldleiders tijdens de COP26 richting tot actie overgaan. De conferentie wordt gehouden van 31 oktober tot 12 november in Glasgow, Verenigd Koninkrijk.


Reacties zijn gesloten.