Verenigde Staten versnelt zonne-installaties met nieuwe tool

President Joe Biden heeft als doel een volledig CO2-neutraal energienetwerk in 2035 te realiseren. Daarvoor moet de verwerking van aanvragen een stuk sneller. 5x sneller zelfs volgens de U.S. Department of Energy (DOE). Daarom wordt vandaag een nieuwe tool uitgerold: het Solar Automated Permit Processing (SolarAPP+) platform. Dit platform automatiseert de verwerking van vergunningen voor zonnepanelen.

Waarom?

Om het doel te behalen moeten 2 zaken aangepakt worden die de groei in zonne-installaties vertragen:

  1. Tijd. Gemiddeld hoort een aanvraag binnen een week verwerkt te zijn. Bij 1/3 van de aanvragen duurt het meer dan 2 weken.
  2. Geld. De kosten voor het regelen van een vergunning zijn 1/3 van de totale installatiekosten.

De tool verlaagt beide. Door het standaardiseren en stroomlijnen van de applicatie kunnen aanvragen automatisch verwerkt worden. De eerste testresultaten zien er veelbelovend uit. In testgebied Tucson werd de verwerkingstijd van 20 dagen teruggebracht naar 0.

En nu?

De DOE heeft 125 burgemeesters uitgenodigd om zich aan te melden voor de SolarAPP tool voor het eind van de zomer. Het gebruik van de tool is gratis.

In Nederland is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Daarom is de noodzaak van een dergelijke tool minder dringend. De nood om te verduurzamen wel. Hoeveel solar potentie is er in jouw gemeente?


Bron: Reuters. Foto: Vivint Solar on Unsplash.

Reacties zijn gesloten.