Solar carports – 5 best practices

De zon schijnt volop & de zomervakantie komt dichterbij. Het begin van een rustigere periode voor veel organisaties. Dit geldt echter niet voor beleidsmakers die werken aan de Regionale Energiestrategie (RES). De deadline hiervoor is 1 juli 2021.

Inspiratie nodig voor het waarmaken van een ambitieuze RES? Overweeg solar carports. Al bijna de helft van Nederland gebruikt Park The Sun. Onder andere Noord-Holland, Rotterdam en Apeldoorn deelden hun inzichten. Lees hun best practices in het gebruik van de applicatie.

1. Informeer bewoners & ondernemers
In de energietransitie is het informeren + enthousiasmeren van bewoners en ondernemers belangrijk. Zo organiseerde provincie Noord-Holland een kennissessie over solar carports.

2. Quickscan laaghangend fruit
In de applicatie filter je gemakkelijk de top-10 meest geschikte parkings per gemeente of wijk. Deze kan je samen met gebiedsontwikkelaars gelijk verwerken in ontwikkelingsplannen. Zo worden solar carports sneller realiteit. Zie hieronder een voorbeeld van Hoorn.

Quickscan: gebruik de filters om tot een top-10 te komen

3. Stimuleer ondernemers
Meerdere gemeenten zetten Park the Sun in om bedrijven op weg te helpen. Tips:

  • Maak een selectie van bedrijven met een geschikt parkeerterrein om gericht contact te zoeken
  • Geef een extra stimulans door het aanbieden van energiecoaching of financiële steun om een energiescan te laten doen.

4. Focus op sportverenigingen
De locatie - en daarmee de bijbehorende parkeerplaats - van sportverenigingen blijft vaak jarenlang hetzelfde. Met gemiddeld 74 verenigingen per gemeente betekent dit een slimme strategische keuze voor het plaatsen van solar carports.

Check gemakkelijk de potentie bij een sportvereniging

5. Geef & steun het goede voorbeeld
Kies een publiek parkeerterrein uit om zelf als provincie of gemeente solar carports te plaatsen. Hiermee creëer je zichtbaarheid & bewustzijn. Bovendien helpt de ervaring van het traject bij de ondersteuning van partijen die ook solar carports willen plaatsen. Een manier om dit als provincie bij gemeenten te stimuleren is het bieden van een subsidieregeling.

Bloemendaal aan Zee

Publieke solar carports in Bloemendaal aan Zee
Wat zijn de solar ambities in jouw regio? Wij denken graag mee. Stuur een e-mail naar t.degraaf@sobolt.comReacties zijn gesloten.