Horizon Europe – Samen de lange rit waard of beter niet?

Horizon Europe is het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma van 2021-2027. Sobolt verkent de mogelijkheden & zoekt de beste partners. Er is 95,5 miljard euro beschikbaar gesteld om het concurrentievermogen te vergroten. Partijen maken kans op financiering wanneer een onderzoek of innovatie bijdraagt aan 1 van de volgende doelen:

 • De strijd tegen klimaatverandering
 • De SDG’s (Sustainable Development Goals)
 • Verbetering van het Europese concurrentievermogen
Klinkt dat niet als muziek in de oren? Dat vonden wij ook. Aangezien de structuur van het programma nogal ingewikkeld is, delen wij onze inzichten + tips.

1. Impact x3

De impact van een innovatie is cruciaal voor de kans van slagen binnen dit programma. De EU heeft 3 categorieën gedefinieerd waarop de innovatie impact moet maken: samenleving, economie en wetenschap.

2. Kies het programma dat bij jou past

Het programma is onderverdeeld in kleinere delen, de zogenoemde pijlers. Lees hieronder over 2 van deze pijlers.

EU's prioriteitenlijst
Valt jouw technologie onder 1 van onderstaande clusters? Verdiep je dan in de “Global Challenges & European Industrial Competitiveness” pijler.

 • Digital, Industry & Space
 • Civil Security for Society
 • Health
 • Food, Bioeconomy, Natural resources, Agriculture & Environment
 • Culture, Creativity & Inclusive Societies
 • Climate, Energy & Mobility
De TRL’s (Technology Readiness Levels) verschillen per cluster. Over het algemeen worden er TRL’s tussen de 4 & 7 verwacht. Het belangrijkst is dat aan het einde van het programma een product of service de markt intreedt.

Radicale innovaties
Valt jouw innovatie niet onder 1 van de clusters? Check dan de “Innovative Europe” pijler. De kans om financiering te krijgen binnen dit programma is echter klein:
 • Succeskans <1%
 • Innovaties die vorig jaar een poging hebben gewaagd mogen het dit jaar opnieuw proberen. Dit geeft hen een voorsprong op nieuwe innovaties.
Nog steeds geïnteresseerd? De 2 aangeboden programma’s door EIC zijn Pathfinder (TRL 1-4) & Accelerator (TRL 6-8).

3. Vraag om advies

De Europese Unie staat klaar om te helpen. Ze willen dat deelnemers zich ontwikkelen en slagen, omdat dit bijdraagt aan de doelstellingen + het concurrentievermogen van de EU. Aarzel daarom niet om contact op te nemen. Daarnaast zijn er verschillende consultants gespecialiseerd in deze programma’s. Zeker als je voor de 1e keer deelneemt is het raadzaam om advies te vragen.

4. Er is meer achter de horizon

Horizon toch niets voor jou? Geen probleem, er zijn meer financieringsprogramma’s. Eureka bijvoorbeeld. Dit is een transnationale samenwerking tussen landen waarbij de financiering wordt gedaan vanuit elk deelnemend land. Dit betekent dat de hoogte van de financiering afhankelijk is van het land waaruit jij en je buitenlandse partners opereren. Interessant voor MKB bedrijven is het Eurostars project van EUREKA.

Samen Europa verkennen? Plan een 30-minuten videocall via m.waldus@sobolt.com

Reacties zijn gesloten.