Zonnepanelen op Goudse monumenten

Hoe behoud je het historisch stadsgezicht en zet je tegelijk in op duurzame ontwikkeling? Met deze motivatie in gedachten is afgelopen herfst een analyse van het beschermd stadscentrum en de monumenten van Gouda gedaan. De installatie van zonnepanelen is een belangrijke stap richting duurzame energie. Deze stap kan echter het stadsgezicht aantasten wanneer het monumentale daken betreft.

In Gouda, een stad met een rijk verleden, is het van belang hier zorgvuldig mee om te gaan. De analyse bleek een uitkomst: op de helft van de historische daken zijn zonnepanelen niet zichtbaar. Met deze informatie hoopt de gemeente dakeigenaren te inspireren tot verduurzaming.

Daarnaast is ook de rest van de stad geanalyseerd. Er zijn al een hoop zonnedaken geïnstalleerd, maar er is nog veel ongebruikt potentie. Met een openbaar toegankelijke kaart hoopt de gemeente hier meer bewustzijn over te creeeren. Lees meer over Gouda’s verduurzaming van daken.Reacties zijn gesloten.