Luchtkwaliteit in 500 steden met OMI-TROPOMI

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlijden in Nederland jaarlijks tien tot vijftienduizend mensen als gevolg van luchtverontreiniging of geluid. Vooral in en rond Amsterdam zijn de gezondheidsrisico's ernstig. Om luchtverontreiniging tegen te gaan is het essentieel om te weten welke stoffen waar en in welke concentratie voorkomen en waar er wel of juist geen ‘groen’ is.

Momenteel is het beste satellietinstrument voor het meten van de luchtkwaliteit het TROPOMI-instrument dat in 2017 door de European Space Agency werd gelanceerd. Met 7 km x 3,5 km heeft dit instrument meer dan zes keer de ruimtelijke resolutie van zijn voorganger, de OMI instrument. Een van de belangrijkste aspecten van het verminderen van luchtverontreiniging is om te onderzoeken welk beleid het meest effectief is om emissies in de atmosfeer te beheersen. Dit kan door trendmonitoring. Omdat satellietgegevens met hoge resolutie pas recentelijk beschikbaar zijn, zijn helaas geen gedetailleerde trendanalyses op regionaal niveau van vóór 2017 mogelijk. Maar wat als een algoritme voor kunstmatige intelligentie (AI) zou kunnen worden geleerd om de OMI-gegevens met lage resolutie om te zetten in gegevens van hogere kwaliteit die overeenkomen met de resolutie van het TROPOMI-instrument? Interesse in 15 jaar data van 500 steden in de hele wereld? Hoewel dit klinkt als sciencefiction en misschien weinig marktwaarde heeft, is het precies het soort uitdaging dat past bij Sobolt.

Wil je meer weten? Bezoek www.sobolt.com/airquality of www.treetracker.ai of www.bomenwacht.nl

 

OMI luchtkwaliteitskaart van Nederland

Reacties zijn gesloten.