Sobolt voegt zich bij de NL AI Coalitie

Om niet achterop te raken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zijn er verschillende samenwerkingsverbanden in het leven geroepen, die de spreekwoordelijke kar in Nederland moeten gaan trekken. De houding hierin kan niet afwachtend zijn, Nederland kan alleen haar welvaart en welzijn versterken door zélf een significante speler te zijn in onderzoek en toepassing van AI in verschillende sectoren. De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is één van deze samenwerkingsverbanden en onderscheidt zich in positieve zin met een concrete actieagenda, die aansluit bij de het actieplan van het Ministerie van Economische zaken (SAPAI). Meer specifiek is NL AIC gericht op concrete actie en duurzame publiek-private samenwerkingen als ruggengraat voor toekomstig succes. Deze ambitie deelt Sobolt en sluit zich daarom graag aan bij het initiatief.

Aansluiten en dan stilzitten doen we natuurlijk niet. Uiteindelijk is het immers aan de coalitiepartners om 'het te gaan doen'. Concreet liggen er drie kansen op de korte termijn.


1. Van AI-maatwerk tot operationele systemen

Van origine zit Sobolt qua AI-technologie dicht tegen het onderzoek aan. Met veel inhoudelijke AI-kennis en talloze complexe maatwerk-modellen voor verschillende toepassingen, heeft het een schat aan AI-kennis in huis. In de afgelopen jaren is het voor AI in meer algemene zin echter uitdagend gebleken om de belofte te vertalen in concrete en directe meerwaarde of besparing. Sobolt investeert daarom al enige tijd in de ontwikkeling van verdergaande integratie van AI-technologie in moderne applicaties. De volgende stap die wordt gemaakt is die van een AI-applicatie naar een compleet operationeel systeem. Hier is extreem hoogwaardige en robuuste AI nodig om met alle scenario's en faalkansen rekening te houden. Hierbij zijn de technologische en sociale uitdagingen groot, maar desondanks zien we deze ontwikkeling met veel vertrouwen tegemoet. Als bedrijf groeit Sobolt door van een ontwikkelaar van AI-modellen en data-oplossingen, naar een leverancier van AI-systemen, met een gezonde dosis AI-maatwerk.



2. Samen investeren in AI voor energie & duurzaamheid

Om concrete bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren en tegelijkertijd een vooroplopende positie in het AI-domein te behouden zijn doorlopende investeringen vereist. Met de groeiende, duurzame impact van de ontwikkelde AI-systemen en applicaties achten we deze investeringen verantwoord. Toch kunnen we het niet alleen. Domeinkennis, middelen en proeftuinen zijn nodig om tot waardevolle AI-systemen te komen. Bij deze doen we daarom een concrete handreiking naar de coalitiepartners en andere geïnteresseerden om hierover samen in gesprek te gaan. Naast de inbreng van AI-kennis, denken en investeren we graag mee. Neem gerust contact met ons op om hier eens over door te praten.


Structuur van de NL AI Coalitie (bron: NL AIC)

3. Rotterdams centrum voor innovatie en research

Het voornaamste instrument dat we in Nederland hebben om AI-talent te binden en hoogwaardig AI-onderzoek verder te ontplooien, is een decentraal onderzoeks- en innovatiecentrum. ICAI (Innovation Centers for Artificial Intelligence) heeft het raamwerk hiervoor gelegd en biedt met deze centra hét voornaamste instrument voor het organiseren van innovatie en research in AI. Onder de radar is Sobolt al enige tijd bezig met het opzetten van een aanpalend initiatief. We kunnen er nog even niets over zeggen, maar de ambitie is om AI in energie & duurzaamheid serieus op de kaart te zetten.

Contact?

Coalitiepartner of gewoon geïnteresseerd in wat er bij Sobolt allemaal gebeurt? We gaan graag het gesprek aan.

Reacties zijn gesloten.