De Nordics, we komen er aan – J/N?

Deze week hebben mijn collega Jessica en ik hier in Rotterdam de Nordics Business Day bijgewoond. Een energiek evenement met interessante inzichten in het zakendoen in de Nordics. Net als in Nederland ervaren ze in het Noorden vergelijkbare problemen van de huidige tijd; groeiende steden, woningschaarste, mobiliteitsvraagstukken, vergrijzing en klimaat(adaptatie) uitdagingen. Reden genoeg dus voor interessante discussies rond de centrale thema's: Smart Sustainable Buildings, Smart Mobility and Life Sciences and Health.

En, is de Noordse regio een veelbelovende regio om onze activiteiten uit te breiden? Dit is wat we hebben geleerd:

We moeten rekening houden met onze culturele verschillen. Blijkbaar zijn de Nederlanders te beschouwen als assertief, soms wat arrogant en mensen die 'de grijze ruimte omarmen'. Gelukkig hebben de Noordse landen ook hun eigen kenmerken - die natuurlijk per land verschillen. In ieder geval wordt geadviseerd om na de eerste weken een culturele reflectie te houden om onbedoelde conflicten te voorkomen 😉  Op basis van de presentaties zijn er enkele duidelijke voors en tegens over het zakendoen in de Nordics:

 

Voor Tegen
Agreement is key Beperkt aandeel start-ups
Tech-gedreven  Belastingen
Duurzaam & tech initiatieven  Bureaucratisch
Betrouwbaar en loyaal  Doen niet aan overwerken 😉 

 

Wat denk jij, is het tijd voor ons om onze jassen aan te trekken en mee te varen met Greta op een boot naar Zweden? Laat het ons weten!

 

Reacties zijn gesloten.