20 jaar na 2020

20 jaar na 2020

Wat zal de toekomst voor AI in petto hebben?

Op donderdag 9 januari spreek ik op het nieuwjaarsfeest van NLSpace. Ik ga hier proberen antwoord te geven op de volgende vraag: "Hoe ziet aardobservatie er over 20 jaar uit?" AI gaat hier ongetwijfeld een grote rol in spelen in de komende twee decennia, wat deze vraag dan ook extra uitdagend maakt. Want, wie kan er nou voorspellen wat AI in de toekomst gaat doen.... Laten we zeggen dat er tot op heden maar weinig zijn die hier in hebben weten te slagen. Het heeft me wel aan het denken gezet over de toekomst. Niet alleen over AI in de ruimte, maar ook over AI in het algemeen. Dus laten we het maar gewoon proberen om antwoord te geven op de vraag - gezien de 99,9% kans om het helemaal mis te hebben.

Synergy-by-design

Het onderwerp van mijn toespraak is Synergy-by-design. Het idee is namelijk dat de nieuwe mogelijkheden van AI-gedreven software technologieën ons dwingen om weer na te denken over hoe we (hardware)systemen ontwerpen. In sommige gevallen kan AI de mogelijkheden van dergelijke systemen al veel verder uitbreiden dan waarvoor ze ontworpen zijn. Het ontwerpen van een systeem dat rekening houdt met deze mogelijkheden zal leiden tot nieuwe soorten systemen die veel krachtiger zijn dan de huidige combinaties van hard en soft subsystemen.

Synergy-by-design kan leiden tot enorme kostenreducties, omdat de hardware-eisen veel eenvoudiger kunnen zijn.

Omdat de hardware-eisen veel eenvoudiger kunnen zijn wanneer u niet op zoek bent naar meer kracht, kan het synergy-by-design denken leiden tot enorme kostenreducties. Een concreet voorbeeld hierbij is het gebruik van deep-learning based frame-interpolatie in super-slow motion camera's. Als je de framerate met een factor 4 kunt verhogen met behulp van softwaretechnologie, dan kun je wegkomen met een 'gewone' camera in plaats van een dure camera met een hogere framerate. Zodra het synergy-by-design denken breed wordt toegepast ben ik ervan overtuigd dat de hoeveelheid nieuwe soorten systemen die we zullen gaan zien vrijwel eindeloos is.

Artificial General Intelligence (AGI)

Bij het denken over AI in 20 jaar kan men niet wegkomen met alleen maar praktische overwegingen, zoals synergie-by-design, om vervolgens de olifant in de kamer te negeren: "Zal een AI-supermacht de wereld overnemen?" Of misschien de meer bescheiden versie: "Zal AI net zo capabel worden als de mens?" Ik ga een controversieel standpunt innemen en zeggen dat Kunstmatige Algemene Intelligentie - Artificial General Inteligence (AGI) - niet zo ver weg is. Bovendien zal het tegen 2040 net zo capabel zijn als mensen, echter wel nog steeds onder onze controle. Er zijn een aantal zeer interessante ontwikkelingen die deze bewering ondersteunen.

De bouwstenen zijn er al

Het voorspellen van de impact van AI-technologie in de samenleving is een vraag die volgens mij exponentieel moeilijker te beantwoorden is dan hoe AI-technologie zich zal ontwikkelen. Het internet en de smartphone hebben de samenleving verandert op een manier die we nooit hadden kunnen voorzien. Voorspellen dat er zoiets als een telefoon zou zijn, was echter veel gemakkelijker te doen. Daarom blijf ik bij het onderwerp AI-technologie, dat op zich al interessant genoeg is. In de afgelopen 7 jaar heeft de AI-technologie door de komst van deep learning (DL) een enorme vlucht genomen. Dit heeft het computers mogelijk gemaakt om zintuigen te ontwikkelen als nooit tevoren. Spraak, gehoor, visie, het begrijpen van taal en zelfs het nemen van beslissingen hebben enorme stappen voorwaarts gemaakt. Op specifieke deelopdrachten, met de juiste voorbeelden om van te leren, staan computers op gelijke voet met, of overtreffen ze zelfs al de mens. Nog niemand heeft deze zintuigen allemaal samen kunnen brengen, maar zoals we zullen zien zijn de bouwstenen er allemaal.

 

Visie

Het interpreteren van beelden is de afgelopen jaren een van de belangrijkste aandachtsgebieden van DL geweest. Dit vraagstuk kan inmiddels worden beschouwd als vrijwel opgelost. Op gestandaardiseerde tests voor beeldinterpretatie, zoals ImageNet en COCO, zijn de beste DL-modellen vrijwel perfect. De geleerde lessen in computervisie blijken nu uiterst nuttig te zijn op aanverwante gebieden en kunnen daarom worden beschouwd als de kern van de laatste AI-revolutie.

Het begrijpen van taal

OpenAI is een van de koplopers op dit gebied. In 2019 was er een kleine rel binnen de AI-gemeenschap toen ze weigerden om hun nieuwe taalmodel te publiceren, dat zo goed zou zijn dat het een risico voor de samenleving vormde. Nadat het stof was neergedaald besloten ze hun model (GPT-2 genaamd) toch vrij te geven, wat direct de nieuwe lat voor het begrijpen van de taal heeft gelegd. Zo heeft het goede antwoorden op verschillende trivia en kan het je met bijna zekerheid zeggen dat  'On the Origin of Species' door niemand minder dan Charles Darwin is geschreven. Als je denkt dat dat een beetje griezelig wordt, ga dan maar eens na wat het kan schrijven...

Text synthesis

De GPT-2 van OpenAI heeft niet alleen een uniek begrip van de Engelse taal, maar kan ook als geen ander algoritme tekst synthetiseren. Het lijkt griezelig veel op het echte werk, behalve dat, in tegenstelling tot mensen, de spelling onberispelijk is (bekijk het zelf maar). Met wat aanpassingen kan GPT-2 functioneren als de conversatie motor van onze eerste Artificial General Intelligence.

Besluitvorming

Google Deepmind's AlphaZero heeft de afgelopen jaren verschillende keren de krantenkoppen gehaald. Aanvankelijk was zijn voorganger (AlphaGo) de eerste computer ooit die een professionele speler versloeg in het spel Go. De verbeterde versie is na het verslaan van veel van 's werelds beste spelers, tot op heden nog altijd onverslagen. Het huidige niveau is zo ver buiten bereik, dat het twijfelachtig is of een mens het ooit zal inhalen. In de tussentijd is het ook de nieuwe state-of-the-art in zowel Chess als Shogi geworden, waarbij het alle belangrijke computer tegenstanders met grote marges verslaat. AlphaZero combineert op unieke wijze quasi-visie technologie en een aangeleerd besluitvormingssysteem, om acties te ondernemen die uiteindelijk tot een gewenst resultaat leiden. Dit idee kan worden uitgebreid om nauwkeurige besluitvorming in AGI-systemen te ondersteunen.

Zoals we hebben gezien hebben we nu al alle ingrediënten om te zien, te begrijpen, te spreken en beslissingen te nemen. Als we deze kunnen samenvoegen, zijn we al vrij dicht bij een eerste versie van onze AGI. Het zal waarschijnlijk nog niet veel kunnen, maar het zal een goede eerste stap zijn. Stap voor stap kunnen we beginnen met het aanpakken van allerlei problemen die zich voordoen, waardoor we steeds dichter bij de oplossing van het probleem komen. In de komende 20 jaar zullen deze bestaande technologieën gaan samensmelten, met als resultaat dat er tegen 2040 sprake zal zijn van echte interactie tussen machines. Hoewel we niet zeker weten welke impact dit zal hebben op de samenleving, zal het zonder twijfel de wereld en ons leven voorgoed veranderen.

Wij werken aan de toekomst van AI. Elke dag.

Ongeacht wat de toekomst van AI zal brengen, wij zijn van plan om er bij te zijn als het gebeurt. Elke dag proberen we de grenzen van de AI-technologie te verleggen en bij te dragen aan deze spannende toekomst. Zo creëren we unieke waarde voor onze klanten en maximaliseren we onze negatieve ecologische voetafdruk. Neem contact op als u deel wilt uitmaken van deze overgang.

Klik hier om contact met ons op te nemen of zoek ons op bij het NLSpace New Year's Event!

Reacties zijn gesloten.