Natuurgebieden efficiënter monitoren met Natura.ai

Natuurgebieden efficiënter monitoren met Natura.ai

Ooit van Natura 2000 gehoord? Het is een enorm netwerk van beschermde natuurgebieden met bedreigde plant- en diersoorten. Het bestrijkt maar liefst 18% van het EU landoppervlak.  Aanzienlijk veel belastinggeld  - ca. €5,8 miljard per jaar - wordt uitgegeven om deze gebieden te beheren en te beschermen. Vierentwintig Natura 2000 gebieden liggen in provincie Overijssel. Daar gaat Sobolt meerwaarde leveren met Natura.ai.

 

Provincie Overijssel organiseert een Startup in Residence (SiR) programma. Dit houdt in dat de provincie vraagstukken voorstelt over problemen van maatschappelijk belang. De provincie ondersteunt ondernemers om hiervoor innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Een van de vraagstukken betreft het efficiënter monitoren van natuurgebieden.Het huidige traditionele systeem vereist vele uren veldwerk en handmatige dataverwerking. Het budget beperkt de frequentie en grondigheid van dataverzameling. Bovendien is deze werkwijze niet voldoende objectief, waardoor resultaten inconsistent kunnen zijn.

 

Sobolt is trots om deel te nemen aan het natuur monitoringsproject. In de komende maanden gaan wij hard aan de slag. Natura.ai maakt het mogelijk om efficiënter en effectiever de natuur van Overijssel te monitoren. Later kan het resultaat van dit project ook uitgebreid worden voor gebruik in andere locaties en gebieden. Nu al interesse?

 

 

Comments are closed.