“Ik hoop dat Sobolt de beste van de klas zal zijn en dat we samen dit platform ontwikkelen”

"Ik hoop dat Sobolt de beste van de klas zal zijn en dat we samen dit platform ontwikkelen"

Kort geleden heeft het Space Business Innovation Centre in Noordwijk Sobolt opgenomen in haar netwerk. Naast een beurs voor productontwikkeling, heeft SBIC, in samenwerking met ESA, Sobolt een groot netwerk van gelijkgestemde innovators in ruimtetechnologie geleverd. SBIC lost problemen op door ruimte-technologieën toe te passen op de aarde. Wij hadden een gesprek met Martijn Seijger, directeur van SBIC, over deze bijzondere kans.

Hoe is SBIC tot stand gekomen?

SBIC is het ESA-business incubator programma dat entrepreneurs in ruimte-technologie samenbrengt. Het programma loopt nu 10 jaar en we hebben tot op heden al 100 bedrijven op weg geholpen bij het starten van hun business.

 

Wat zijn de hoofdtaken van SBIC?

Wij zijn onder meer verantwoordelijk voor de business kant binnen ESA. ESA BIC, een onderdeel van SBIC, is direct betrokken bij ondernemingen die ruimte-technologieën toepassen op actuele problemen.

 

Wat zijn voorbeelden van activiteiten die SBIC heeft georganiseerd

In november organiseerden wij de European Space Week, wat overlapte met het Slush evenement in Helsinki. Elk jaar zijn daar veel bestuurders van de Europese commissie, nationale delegaties en grote spelers vanuit de industrie bij aanwezig. Daarom is het belangrijk je in dit netwerk te bevinden.

Daarnaast organiseren Verhaert en SBIC Noordwijk elke laatste donderdag van de maand de TechXfer borrel in Noordwijk voor kennismaking en het leggen van connecties binnen de gemeenschap van ruimte business. De volgende zal op 31 januari 2019 plaatsvinden.

In januari zullen we hoogstwaarschijnlijk ook ESA representeren op een expo over drones in combinatie met InfraTech. Dit levert ook een goede kans voor Sobolt.

 

Wat kunnen SBIC en Sobolt elkaar volgens u brengen?

Ik denk dat het voordeel voor Sobolt is dat we toegang bieden tot een Europees netwerk. SBIC is namelijk onderdeel van de European Network of Business Incubation Centers. Dit kan nuttig zijn voor Sobolts internationalisering. We werken niet alleen samen met partners die actief zijn in de ruim te-technologie, maar ook met partners die actief zijn in verschillende andere domeinen. Dit vergroot de toepasbaarheid van Sobolt’s product. Zo is een van onze partners een bedrijf dat start-ups advies geeft en helpt bij de ontwikkeling. Ook kunnen kleine bedrijven en start-ups, zoals Sobolt, hulp krijgen bij het maken van hun strategie en portfolio-ontwikkeling. Natuurlijk bieden we ook geld aan voor productontwikkeling en innovatie, wat altijd nuttig is.    

Sobolt kan een grote bijdrage leveren aan de ondernemende sfeer en goed advies binnen het SBIC-netwerk. Ik hoop dat Sobolt het succesverhaal van ESA BIC wordt. Het is een kwestie van de markt opeisen met de ontwikkelde producten. Als je daarin slaagt dan ben je een vroege innovator. Sobolt is hiertoe in staat en creëert daarbij een voorsprong op de andere ontwikkelaars, die zich hier de komende jaren op gaan storten.

Ik hoop dat Sobolt de beste van de klas zal zijn en dat we samen dit platform ontwikkelen.  

 

Wat zijn volgens u de grootste voordelen en oplossingen die geleverd kunnen worden door AI en aardobservatie te combineren?

Het extrapoleren van satellietdata naar GIS-data is een uitdaging, maar zou extreem gunstig zijn voor de efficiëntie en schaalbaarheid van toepassingen. Ik denk dat dat het grootste voordeel is dat Sobolt de markt kan brengen.

 

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen voor AI en aardobservatie?

Er is veel marktpotentie voor AI en aardobservatie, maar het is zo nieuw dat toekomstige gebruikers dat vaak nog niet beseffen.

Mijn ervaring is dat bedrijven vooral de technologie snel ontwikkelen, maar daarbij de gebruikers vergeten. Dat moeten we balanceren.

Daarnaast is de markt voor aardobservatie in Europa erg gefragmenteerd. Het is niet alleen nodig de technologie te ontwikkelen, maar ook is het van belang de gebruiker van aardobservatie, met of zonder AI, hierin mee te nemen en elkaars behoefte en mogelijkheden te begrijpen. Ik denk dat Sobolt en SBIC deze balans kunnen brengen.

 

Comments are closed.