De beste manier om zaken te starten? Nodig je potentiële partners uit in de sauna.

De beste manier om zaken te starten? Nodig je potentiële partners uit in de sauna.

"Als een startup wil slagen moet het een netwerk opbouwen. Een netwerk van klanten, investeerders en koppelaars," zegt Katja Berkhout, internationaal directeur van StartupDelta. Met deze woorden in gedachte, heeft Sobolt op 4 en 5 december het grootste mondiale startup event Slush in Finland bijgewoond. Als onderdeel van de nederlandse delegatie onder leiding van prins Constantijn van Oranje. Waar er in 2008 nog maar 300 aanwezigen waren, is Slush nu een evenement met meer dan 20.000 deelnemers en bijna 3000 startups. Een unieke kans voor Sobolt om in de mondiale start up gemeenschap te duiken!

 

 

 

Voor Sobolt begon Slush een dag eerder. Na enkele afspraken te hebben gehad met klanten vroeg in de ochtend, gingen wij op pad naar de Nederlandse ambassade in Finland. Waar wij werden verwelkomd door de Nederlandse ambassadeur Cees Bansema en prins Constantijn. Na de sessie met de Nederlanders kregen wij de kans Finse organisaties te ontmoeten, als Kone en NEFCO en ambtenaren van verschillende Finse steden. Later die avond waren wij een van de weinige gelukkigen die mochten deelnemen aan het exclusieve openings diner georganiseerd door Ton van ‘t Noordende, investeerder en CEO van 01 Ventures en investeerder van StartupDelta. Hij opende het diner met het delen van zijn visie: “Mensen verbinden in informele sfeer zodat ze elkaar leren kennen en daarna gezamenlijke zaken kunnen worden opgebouwd."

 

Groene daken, SolarSearch en een beetje Rock&Roll

Toen wij op 4 december de exhibitieruimte binnen kwamen dachten we dat we verkeerd zaten. Kan je je de standaard conferentie setting voorstellen? Slush was alles behalve dat. Het was een combinatie tussen een conferentieruimte en een Rock&Roll concert met gekleurde lichten, muziek en een beetje rook. Toen we eenmaal onze stad hadden geïnstalleerd en de afspraken begonnen werd snel duidelijk dat we wel degelijk op juiste plek waren. Zowel investeerders als klanten waren enthousiast over onze AI oplossingen voor leefbare steden, als groene daken, SolarSearch en bereikbaarheid. Het was inspirerend om gedachtes en ideeën uit te wisselen over huidige uitdagingen op globale en lokale schaal.

 

In Finland is de sauna een must

Een uniek aspect aan Slush zijn de extra evenementen. Na het sluiten van de deuren van de exhibitie om 6 uur was het nog geen tijd om naar huis te gaan. We deden mee met het Slush Pool Event, waar we onszelf konden presenteren en vragen konden stellen aan Siemens, bestuurders van Espoo en vele anderen. Een andere bijzondere ervaring was het netwerken in een echte Finse sauna, waarna we in een ijskoud badje van 2 graden af zijn gekoeld. Een laatste activiteit waar we aan mee deden is de Startup Funding Event. Hier hebben we voor de aanwezigen een pitch gehouden over Sobolt en waarmee we de derde prijs hebben gewonnen - de kers op een verrukkelijke taart.

 

Persoonlijk en betekenisvol

Al met al, was Slush een groot succes. Zoals prins Constantijn zei: ’Slush is anders dan andere evenementen, vanwege de intimiteit’ en dat is wat we ervaren hebben tijdens onze dagen in Finland. We hebben belangrijk connecties gelegd met nederlandse en internationale partijen -  bij onze stand, tijdens meetings, tijdens de lunch, eigenlijk overal waar we waren. Nu is het tijd voor de opvolging om de connecties in partners te maken, en voor bijslapen.

 

 

Heb je ons niet getroffen bij Slush of kon je er dit jaar niet bij zijn, maar ben je geïnteresseerd in de AI-oplossingen die wij bieden voor leefbare oplossingen? Contacteer ons en laten we afspreken hier in Nederland, ondanks het ontbreken van een sauna.

Comments are closed.