Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen pakken een actievere rol in de energietransitie in de gebouwde omgeving. Dit is deels te danken aan de Europese richtlijnen zoals de SFDR en de EPBD. Bovendien is er gewin te behalen valt bij de verduurzaming van de portefeuille. Hebben we te maken met een korte hype en/of leggen financiële instellingen dé volgende basis richting aardgasvrij in 2050?
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren ruim een kwart van de activa in vastgoedbelegginen en hypotheken. Gegevens over de keuzes van Europese tegenhangers zijn beperkt, maar volgens het IMF beleggen Europese pensioenfondsen ongeveer 7% van hun activa in vastgoed. Het verduurzamen van de portefeuille biedt financiële instellingen diverse voordelen. Denk aan verbeterd risicobeheer (klimaatbestendigheid, waardevastheid en lagere woonlasten) en direct financieel voordeel, zoals lagere kapitaaleisen en -kosten volgens EBA-richtlijnen, Green Bonds en betere ESG-scores. Tel daarbij de intrinsieke motivatie van bedrijven en het belang van groene reputaties op, en de succesformule is compleet.
Uitdagingen bij het verduurzamen van de portefeuille zijn een gebrek aan feitelijk inzicht in de duurzaamheidsprestatie per woning en een gebrek aan bewustzijn bij klanten. Om dit te tackelen schieten de initiatieven en programma’s in Europa uit de grond. Innovators en voorlopers zijn in verschillende landen te vinden. Bij het Europese Energy Efficient Mortgages Inittiative (EEMI) zijn 70 Europese instellingen aangesloten, die samen pionieren in het aanbieden van (hypotheek)diensten rondom duurzaam wonen.
Financiële voordelen zoals rentekorting bij een hoger energielabel of leenruimte bovenop de woningwaarde zijn inmiddels bekende instrumenten. Aanvullende incentives om klanten en woningeigenaren te betrekken worden nu uitgerold. In Spanje krijgen klanten van Santander complete ontzorging en 15% korting op hun renovatie als ze in zee gaan met de partner ReformANERR4. In de UK geeft Halifax klanten een Green Living Reward: een cashback (£500 voor isolatie en glas, £1000 voor zonnepanelen of thuisbatterij en £2000 voor een warmtepomp) in combinatie met een energielabel (Energy Performance Certificate). In Nederland bieden meerdere banken een gratis energielabel, soms in combinatie met een isolatiebudget of andere ondersteuning waarbij Rabobank anno 2025 voorop loopt met een collectief isolatiebudget. Recent afgesloten hypotheken lopen vaak tot 2050, het moment dat we aardgasvrij willen zijn. De komende jaren gaan uitwijzen welke initiatieven effect hebben en welke programma’s ons naar aardgasvrij gaan brengen. Sobolt richt zich op innovaties in duurzaam en zorgeloos wonen. Met data, AI en slimme software verduurzamen we woningportfolio’s. Partneren op weg naar 2050? Of heb je gewoon een goed en innovatief idee? Mail Gijs-Jan op g.groeneveld@sobolt.com.
.We gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren.